Què es Bibliocurts? [cat]

Bibliocurts és el festival de curtmetratges de Biblioteques de Barcelona. Es va celebrar per primera vegada el 2015 (23 de novembre-4 de desembre) a la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall.

El festival té com a objectiu potenciar la creació de curtmetratges i la seva exhibició a les biblioteques de Barcelona. Volem que les biblioteques siguin plataformes per donar a conèixer els creadors locals i nacionals i les seves obres i pensem en aquest festival com un espai on els curtmetratges tindran una oportunitat més per a arribar al seu públic.

Durant la primera edició del festival, es van presentar 47 curts de directors catalans i espanyols i es va oferir l’oportunitat als creadors a presentar les seves obres després de les projeccions, en les sessions de Q&A.

Pensem en l’audiovisual d’una manera global i per això vam complementar el festival amb activitats paral·leles, xerrades per al públic general i projeccions i tallers per als més petits de la casa.

Edició 2016

La segona edició de Bibliocurts es va celebrar del 21 de novembre a l’1 de desembre de 2016. La convocatòria per a la presentació de curtmetratges va estar oberta del 23 del maig fins al 9 d’octubre de 2016.

Seguint la mateixa línia del primer any, després d’un període de preselecció, es va fer pública la programació de Bibliocurts 2016. Aquesta programació va incloure 33 curtmetratges repartits entre dues seccions: Barcelona en curt i Megacurt. Aquests curts van optar pels dos premis (Millor curtmetratge en la secció “Barcelona en curt” i Millor curtmetratge en la secció “Megacurt”), premis que va atorgar un jurat de cinc membres i pel premi del públic, que es va decidir després del recompte dels vots del públic assistent a les projeccions. Durant la cloenda del festival, l’1 de desembre 2016 es va fer el lliurament de premis i la projecció dels curts guanyadors.

Edició 2017

La tercera edició de Bibliocurts es va celebrar del 20 de novembre a l’1 de desembre 2017. Durant la convocatòria es van presentar uns 450 curtmetratges dels quals se’n van presentar al festival 58. Com a novetat d’aquesta edició es va introduir una nova categoria anomenada Bibliocurts Jove, dirigida a joves realitzadors d’entre 14 i 18 anys. Així, les seccions oficials i en competició de curtmetratges que opten pels premis del jurat son tres i el quart premi del festival és el Premi del Públic. Com a cada edició de Bibliocurts, el 2017, es van organitzar tallers i altres projeccions, per joves i el públic familiar. La ciutat convidada d’aquest any va ser Atenes i durant la inauguració del festival es va projectar una tria de curtmetratges de directores grecs, sota el títol Atenes en curt.

Si vols saber més sobre l’última edició del festival, aquí pots consultar la Memòria de BIBLIOCURTS 2017.

¿Qué es Bibliocurts? [esp]

Bibliocurts es el festival de cortometrajes de las Bibliotecas de Barcelona. El festival celebró su primera edición en 2015 (23 de noviembre-4 de diciembre) en la biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall.

El festival tiene como objetivo potenciar la creación de cortometrajes y su exhibición en las bibliotecas de Barcelona. Queremos que las bibliotecas sean plataformas para dar a conocer los creadores -locales y nacionales- y sus obras y pensamos en este festival como un espacio donde los cortos tienen una oportunidad más para llegar a su público. Por esta razón, durante la primera edición del festival, se presentaron 47 cortos de directores catalanes y españoles y se les ofreció la oportunidad de hablar de sus obras después de las proyecciones en las sesiones de Q&A.

Pensamos en el audiovisual en una manera global y por eso completamos el festival con actividades paralelas, charlas para el público general y talleres y proyecciones para los peques de la casa.

Edición 2016

La segunda edición de Bibliocurts se celebró del 21 de novembre al 1 de diciembre de 2016. La convocatoria para la presentación de cortometrajes estuvo abierta del 23 de mayo hasta el 9 de octubre de 2016.

En la misma línea que el primer año del festival, después de un período de preselección, se publicó la programación de Bibliocurts 2016, en la cual se incluyeron 33 cortometrajes divididos entre dos secciones: Barcelona en curt i Megacurt. Estos cortos optaron por dos premios (Mejor cortometraje en la sección “Barcelona en curt” y Mejor Cortometraje en la sección “Megacurt”) que otorgó un jurado de 5 miembros i por el Premio del público que se decidió después del recuento de los votos del público que asistió a las proyecciones. Durante la clausura del festival, el 1 de diciembre 2016, se hizo la entrega de los premios y la proyección de los cortometrajes ganadores.

Edición 2017

La tercera edició de Bibliocurts se celebró del 20 de noviembre al 1 de diciembre 2017. Durante la convocatoria recibimos 450 cortometrajes de los cuales se seleccionaron para participar en el festival unos 58. Como novedad de este año, el festival ha introducido una nueva categoria: Bibliocurts Jove, que incluye cortometrajes realizados por jóvenes de 14 a 18 años. De esta manera las secciones oficiales de cortometrajes en competición que optan por los premios del jurado son tres y el cuarto premio es el del público. Como en cada edición de Bibliocurts, en 2017, se organizaron talleres y otras proyeccions para jóvenes y el público familiar. La ciudad invitada de este año fue Atenas y durante la inauguración del festival se presentó una selección de cortometrajes de directores griegos, bajo el título general Atenas en corto.