Dilluns, 19 de novembre 2018 a les 19h

Sota el títol Sofia en curt, Bibliocurts presenta una petita tria de curtmetratges de recent producció procedents de Bulgària. Seguim així, per quart any consecutiu, projectant, durant la sessió inaugural de Bibliocurts, curtmetratges internacionals fora de competició amb la intenció de donar l’oportunitat al públic de les biblioteques a conèixer cinematografies d’altres països. En aquesta ocasió tan especial, al final de la projecció, ens acompanyarà el grup de música oriental i dels Balcans, Trio Sarazeno*.

______________________________________________________________________________________________

Per regla general, Sofia és una ciutat non-grata pel cinema: els caràcters fílmics de les pel·lícules  locals solen fugir d’ella, mentre que la indústria comercial internacional la qual últimament cada vegada més disposa amb els seus paisatges urbans variats, la disfressa perquè no s’assembli a ella mateixa. Però aquí tenim dues pel·lícules curtes que l’estan mirant als ulls: la dramàtica Roba de Vesselin Boydev que ens ofereix un passeig contemplatiu per uns carrers emblemàtics i pels interiors melancòlics d’edificis antics construïts abans de la Segona Guerra Mundial; i la còmica Engreixant-se d’una manera saludable de Krikor Aslanyan que ens porta als suburbis fastigosos del període comunista on l’única flor que hi pot créixer és l’amor.

Roba va guanyar el Premi al millor curtmetratge al Festival Internacional de Cinema de Sofia mentre que Engreixant-se d’una manera saludable té diferents premis internacionals  entre els quals el del jurat jove al Festival d’Osca.

Mariana Hristova, programadora i crítica

Roba de Vesselin Boydev

[Ropa / Clothes/ Drehi]  – Bulgària, 2016 (23’)

La pel·lícula segueix la relació entre dos germans que viuen distanciats des de fa molt temps i que recentment van perdre el seu pare. Fan els seus primers intents de reconstruir el vincle entre ells, mentre recullen i treuen la roba del mort de la seva casa familiar.

La película sigue la relación entre dos hermanos que viven distanciados desde hace mucho tiempo y que recientemente perdieron a su padre. Hacen sus primeros intentos de reconstruir el vínculo entre ellos, mientras recolectan y sacan la ropa del fallecido de su casa familiar.

IMG_7625

Engreixant-se d’una manera saludable de Kevork Alsanyan

[Engordando en una manera saludable / Getting Fat in a Healthy Way / Kak da nadebeleem zdravoslovno] – Bulgària / Alemania, 2015 (22’)

En un món on la gravetat és dèbil i la gent prima surt volant, en Constantine mai ha abandonat l’apartament que comparteix amb el seu pare, Atanas. Però un dia la bella hostessa que es muda a l’edifici canviarà la vida d’en Constantine per sempre.

En un mundo donde la gravedad es débil y la gente delgada sale volando, Constantine nunca ha abandonado el apartamento que comparte con su padre, Atanas. Pero un día la hermosa azafata que se muda al edificio va a cambiar la vida de Constantine para siempre.

featured-getting-fat

 

*Trio Sarazeno és una banda formada en Barcelona, els seus integrants són de Bulgària, Polònia i País Basc/Uruguai. La música del seu repertori és principalment música oriental i algunes composicions pròpies. Els seus instruments són el kanun i el clarinet turcs, la guitarra clàssica amb i sense trasts.
Georgi DimitrovKanun
Marta Kurzyca – clarinet
Marco Baranzano – guitarra