L’experiència del millor cinema independent que es projecta a l’estiu a la platja de Barcelona s’ofereix ara a les biblioteques. És una proposta que dóna l’oportunitat al públic de veure documentals de qualitat, de franc i amb la presència dels seus directors. Abans de cada documental es projectarà un curt de la programació de Bibliocurts 2016.

Les projeccions programades són:

Dimecres 01/02/2017, 19h. Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda (Camèlies, 76-80)

El Ruiseñor y la noche. Chavela Vargas canta a Lorca. 73′ (2015) de Rubén Rojo Aura.
01-ruiseñor

Temàtica: Música

Tràiler: https://vimeo.com/140635291

Chavela Vargas i Federico García Lorca són els protagonistes d’aquesta història amb la poesia i la música com a lloc de trobada. Chavela Vargas explica que quan va viure a la Residència d’Estudiants de Madrid, a la mateixa cambra que va ocupar Federico García Lorca dècades enrere, rebia la visita d’un ocell groc que contenia l’ànima del poeta espanyol. La cantant nonagenària, emblema hispanoamericà, en el seu últim any de vida compleix el seu últim desig: feri un homenatge al poeta de Granada i finalment, reunir-se amb el seu amic en les files de la mort. “El Ruiseñor y la Noche” és un documental que narra la transició de Chavela de la vida a la mort, la seva unió amb Federico, i la fusió entre dos món: realitat i somnis.

Curtmetratge:

Escudella de Lluís Miñarro 6’(2015).  Ficció.

Versió construïda per l’actriu Rosa Novell d’un relat macabre dels germans Grimm, que, com tots els contes, apel·la al nostre subconscient col·lectiu.

 

Dimecres 08.02.2017, 18:30h. Biblioteca El Clot – Josep Benet (pl. de les Glòries Catalanes, 37-38).

Pauls Planet.  90’ (2013) de Aleix Barba i Marc Sirisi

image005

Temàtica: Música

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=SAob2xVfQP8

El músic, cantant i compositor Paul Fuster va fer una gira en bicicleta per tot Catalunya de 60 dies, 55 concerts i 2080 km. Una gira que l’artista nord-americà d’arrels catalanes ha realitzat pedalejant la bicicleta i tocant la guitarra que, en els dos casos, ha fabricat amb les seves pròpies mans. El resultat és PAULS PLANET, un documental road movie que permet a l’espectador submergirse en el particular món del cantautor folk i, poc a poc, completar un íntim retrat d’una persona que frega els límits humans.

Curtmetratge:

Gabriel de John English, Tom Garner, Gennie Allcott, Cecilia Rowson, Magda Petford, Olivia Hains, Molly Vincent, Anne Lebreton, Adèle Vaupré, Sara Coello, Roxana Bratu, Joseph Barker, Bart Grugeon, Emma. 7’ (2016). Documental.

Aquest és un documental sobre Gabriel Brncic, compositor i co-fundador de la fundació Phonos / Phonos Lab de Barcelona.

 

Dijous 16/02/2017. 19h. Biblioteca Xavier Benguerel (av. del Bogatell, 17).

Un altre escenari. 52′ (2010) de Norma Nebot

OtroEscenario1_300dpi

Temàtica: Drets humans

Tràiler: https://vimeo.com/16311951

Un grup d’homes forts i tatuats juguen a saltar a un escenari. S’imiten, ballen abraçats, es disfressen i riuen com bojos. L’escenari pertany al teatre del Centre Penitenciari de Quatre Camins. Ens acostem a les vides de Giorgio, Raúl, Jony, Kiko i Pablo mitjançant moments de sorprenent intimitat en aquesta petita bombolla dins de la presó.

Curtmetratge:

Lo cantaba Nina Simone de Mireia Llinàs Ventura. 17’ (2015). Ficció.

El David fa un any que viu al carrer però no ho accepta. Va cada dia a veure la seva ex dona que treballa en un bar del barri Gòtic. Un dia un altre rodamón se li acosta i li diu que pot ajudar-lo a recuperar la seva vida.

 

Dimarts 21.02.2017, 19h. Biblioteca Vapor Vell (ptge. Vapor Vell, s⁄n).

Venid a las cloacas: La historia de la Banda Trapera del Río. 90′ (2010) de Daniel Arasanz

04_venid-a-la-las-cloacas

Temàtica: Música

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=XpuFdd6gSQU

Un homenatge celebrat en Madrid nos obre la porta a la Banda Trapera del Río, un dels grups més salvatges del rock espanyol. Aquests supervivents de la transició en Cornellà narren la seva turbulenta historia i reflexionen sobre el que podria haver sigut, i el que ha quedat de tot aquell.

Curtmetratge:

En la azotea de Damià Serra. 12’ (2015).  Ficció.

Estiu. L’Adrià i els seus amics pugen cada tarda a un terrat per veure com una noia pren el sol despullada. Però aquesta tarda no serà com les altres; aquesta tarda s’adonaran que a un d’ells l’interessa molt més el veí que es dutxa a la terrassa del costat.

 

Dijous 23/02/2016, 19h. Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat (Comte de Santa Clara, 8-10).

Morir de dia. 98′ (2010) de Laia Manresa i Sergi Díes

05-morir-de-dia

Temàtica: Barcelona, anys 70 i 80

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=KpKa3N8bvZM

Escriu la història de la transició espanyola fins els nostres dies a través d’una de les seves cares ocultes: l’heroïna. Les històries de personatges com Pau Malvido, Mercè Pastor, Pepe Sales i Juanjo Voltes es van entrellaçant per dibuixar els desafiaments d’una vida escollida, marcada per l’addicció, des de l’entrada de la droga a Barcelona després de la mort de Franco fins al present. Tots ells van caminar per la fina línia que separa la vida de la mort, la llum de l’ombra, el somni de la desil·lusió. I amb ells, des de les seves pròpies imatges d’arxiu i les seves paraules més íntimes, recuperem un temps que no hem viscut i entrem en una de tantes esquerdes que poden arribar a separar l’home del món que habita i, alhora, explicar una història que és la de tots nosaltres. L’heroïna pot ser una d’aquestes esquerdes, i mirar-la de cara, com aquell que reconeix la mort quan ve de dia, ens permet entendre que la nostra relació amb el món, aquí i ara, està feta també, com si es tractés d’un relleu, del rastre de les vivències dels que ens han precedit.

Curtmetratge:

La paciència de l’aigua de Guillem Almirall 15′ (2016). Ficció.

Un avi camina lentament per la ciutat. Porta un vell cubell d’aigua a la mà. Sembla que està cansat i sorprès pel caos que gira al seu voltant. S’asseu en una vorada i es neteja la cara amb les seves mans. Al seu costat hi ha un altre home assegut.

 

Dilluns 6/03/2017, 19h. Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall (Sant Gervasi de Cassoles, 85).

Pere Calders; Tocant de peus al Cel. 55′ (2014) de Raúl Cuevas

06-clarders

Temàtica: Literatura catalana

Tràiler: https://vimeo.com/125041437

Pere Calders, tocant de peus al cel, és un documental que, en el centenari del seu naixement, vol fer un retrat íntim de l’escriptor. Farem un repàs de la seva vida i obra a partir del material d’arxiu personal (correspondència, fotografies i pel·lícules domèstiques que ell mateix va filmar), de l’arxiu de televisió i premsa, i d’entrevistes a familiars, escriptors i estudiosos de la seva obra. I també mostrant la vigència del seu treball avui en dia, veient com alguns artistes li han donat nova vida amb espectacles com Cançons de la veritat oculta.

Curtmetratge:

La sang de Sergi Rubió 7′ (2016). Ficció.

Memòries de la Carme, una dona ja gran que reviu la seva joventut des que va ser dona per primer cop fins a la solitud de després de la mort del seu marit, tot recordant 40 anys de felicitat envellint junts.

 

Dilluns 13/03/2017, 19h. Biblioteca Poble Sec – Francesc Boix (Blai, 34).

Ahora es cuando. 50′ (2014) de José Miguel Pérez

07-ahora-es-cuando

Temàtica: Desnonament

Tràiler: https://vimeo.com/88600964

El film narra la història de Roberto Farias (Tauro), un xilè que viu a Barcelona amb la seva família, la dona i una filla petita. Ha treballat de tot sense aconseguir mai estabilitat laboral. Sense feina i hipotecat, està a punt de ser desnonat. Ja fa temps que no pot fer front al pagament de la hipoteca, per la qual cosa actualment la suma del seu deute és superior a la xifra que va demanar al banc per comprar el piset on viu. Roberto s’enfronta a la situació amb la seva passió per la música. El documental el segueix durant el procés de gravació del seu disc “Ahora es cuando”, títol que fa referència a una expressió xilena que significa “el moment decisiu d’un procés”, que “ara” és el moment per afrontar i apostar per les teves conviccions. Per a Roberto, com afirma al documental, “Lo importante de todo esto es que la gente se de cuenta de que siempre se puede hacer algo y que no tiene que perder las esperanzas, que hay que luchar siempre, tirar siempre para delante, y no perder nunca la fe”.

Curtmetratge:

Campanya de Catarina Brites Soares, Lara Curto, Alejandro Cabrera, Damian Depetris, Andy Alonso. 27’ (2016) Documental.

Es prepara l’escenari, el públic espera expectant, els actors surten a escena i comença el xou. En CAMPANYA la càmera retrata des d’un lloc inesperat la cursa pel poder. Al llarg de la pel·lícula es manté el dubte sobre què estem veient realment. Qui és el veritable protagonista a la campanya? Els polítics? Els mitjans? Els ciutadans?

 

Dilluns 20/03/2017, 19h. Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall (Sant Gervasi de Cassoles, 85).

Your Lost Memories. 68′ (2012) de Alejandro Marzoa i Miguel Ángel

08-your-lost-memories

Temàtica: Falso documental

Tràiler: https://vimeo.com/58357554

T’imagines un lloc on els records tinguessin una segona oportunitat? Quin secret s’amaga darrera d’en Rubén, el creador del projecte web yourlostmemories.com, basat en retornar als seus propietaris les seves pel.lícules familiars de 8mm? Què succeeix quan en Rubén comença a confondre els seus propis records amb les imatges que visiona al seu projector?

En Rubén ha inventat un passat que no existeix, transformant-se en algú que el seu entorn no reconeix. Confon la seva realitat amb la de les persones que viuen les seves vacances, aniversaris i records familiars a les pel·lícules de cel.luloide que ha anat trobant. Your Lost Memories, és una reflexió sobre la necessitat de tenir records per poder continuar. La recerca del passat per poder construir un present.

Curtmetratge:

Timelapse de Aleix Castro 11’20’’ (2016) Ficció.

En un futur proper, s’ha desenvolupat un implant neuronal que permet automatitzar feines mecàniques. La persona que el porta deixa de ser consciència durant el temps l’implant està actiu.

 

Dilluns, 27/03/2017.  Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert (Indústria, 295).

Hoy el día se repite diferente. 98′ (2007) de Xavier Baig i Òscar Moreno
09-hoy_el_dia_se-repite_diferente

Temàtica: Malaltía

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=AlH-6QXof-o

Documental que ens submergeix en el dia a dia de Toni, durant sus últims sis mesos de vida, fins al dia de la seva mort. En aquests sis mesos, s’observa la relació que té amb el seu entorno: una casa que està contínuament en obres, la seva gossa, Foxi, que l’acompanya on vagi, les dificultats per llevar una vida normal, a causa de la total dependència d’una bombona d’oxigen. Fumar haixix, que es casi com l’aire que respira i sus múltiples ingressos hospitalaris que accentuaran el seu inevitable declivi físic i anímic fins al final.

Curtmetratge:

El abrazo de Iñaki Sánchez Arrieta 10′ (2015). Ficció.

Aquesta tarda és una tarda més, almenys en aparença. Però no. De cap manera en Raúl, que està intentant arreglar per telèfon una discussió entre els seus germans, es podia imaginar que li estan vigilant, mentre fa la compra al supermercat del barri.

Flyer Cinema lliure a les biblioteques

         Coorganitza:

mago_logo_alta